NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Ympärivuotiset kesäsulut. Missä on potilastasa-arvo? #Lääkäripula

  • Ympärivuotiset kesäsulut. Missä on potilastasa-arvo? #Lääkäripula

Terveydenhuollosta leikataan valtiotasolla kolme miljardia tällä vaalikaudella. Mielenterveyskuntoutuva ystäväni joutui käymään kesäkuun lopussa Tampereella yhdessä harvoista auki olevista terveyskeskuksista poliklinikalla, koska ajanvarauspalvelusta kerrottiin elokuun lääkäriaikojen vapautuvan varattavaksi heinäkuun puolessa välissä. Hän järkyttyi touhun tasosta. Jonotusautomaatti oli rikki, seniorit närkästyneitä jonottamisesta, koko kaupungista olivat lääkärinajat loppu jo aamukymmeneltä ja B-lausuntoa (josta hänen taloudellinen toimeentulonsa on kiinni) pitää odottaa elokuun loppuun asti.

Ystäväni osasi kertoa selkeästi, että hän tarvitsi lääkäriä, (koska hoitajalla ei ole pätevyyksiä hoitaa byrokratiaa eli reseptejä, lausuntoja ja pitkiä sairaslomia) mutta potilasohjauksesta vastaava täti yritti silti ohjata tätä hoitajalle. Hän ei siis saa kesällä mitään hoitoa, koska on liian sairas ja uupunut tulemaan klinikalle aamuseitsemäksi. Mielenterveyspalvelut ovat historiallisesti olleet aina tulilinjalla kovina aikoina leikkausten yhteydessä mikä on typerää, koska mielenterveys- ja päihdekuntoutujat voidaan vielä saada osaksi yhteiskuntaa, toisin kuin monet erittäin vakavasti somaattisesti sairastuneet.

En valitettavasti löytänyt tilastoa/uutista, että kuinka hyvin nämä kuntoutuseurot maksavat itsensä takaisin, mutta uskon että jokainen läheinen, jonka rakas jää aikaiselle eläkkeelle tai tekee itsemurhan tietää, että jotakin olisi voitu tehdä paremmin.

Kummaksun maan tapaa, jossa väheksytään päihdeongelmaisia, vaikka tilastojen valossa heitä on kaikkien lähipiireissä; alkoholin väärinkäyttäjiä meillä on melkein puolet kansasta (yli 2 miljoonaa) ja arkielämää haittaavia mielenterveysongelmia taas on esimerkiksi puolella korkeakouluopiskelijoista jossakin vaiheessa opintoja. Itselleni herättävä kokemus oli, kun olin vähän aikaa töissä feissarina kaduilla ja järkytyin kuinka paljon todella sairaita ja hoitamattomia ihmisiä meillä on kaduilla vapaana.

Sama ongelma on Tampereen matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveystyön palvelupisteellä Ensiohjaus Ensiolla, joka avasi tänä vuonna ovensa. Hienoa, että avasivat mutta Ensiohjaus Ensio on avoinna arkisin (ma - pe) klo 8.15 - 11.30. Missä ovat ne Kelan kuuluisat kokemusasiantuntijat, kun näitä aukioloaikoja suunniteltiin? Kuinka moni yönsä läpi itkenyt masentunut tai krapulainen alkoholisti pystyy lähtemään kotoaan ennen puoltapäivää? Käsittämätöntä näkökulmattomuutta!

Virkamiesviha kasvaa herkästi huumorilla ja syyllistyin siihen itsekin kommentillani: "Olisikin ollut poikkeuksellisen kyvykästä kunnan virkamieheltä asettaa se aukiolo iltapäivälle." Juuri tällaisten pienten asioiden takia populismin villitsemä kansa inhoaa kasvottomia paperinpyörittäjävirkamiehiä.

Monille mielenterveys- ja päihdepotilaille yhteiskuntaan osallistuminen on vaikeaa juuri raskaiden aamujen takia ja edes heidän omat korvamerkityt palvelunsa eivät huomioi tätä. Resurssipulaa paikataan määräämällä reippaalla kädellä enemmän ja vähemmän haitallisia lääkkeitä lääketehtaitten iloksi. Medikalisaatio onkin kapitalismin ikävä sivutuote. Sairauksien pitkäaikainen lääkehoito on parantamista tärkeämpää. Jokainen popsittu pilleri vie parannuskeinon kauemmaksi ja tuhoaa juomavesiämme lääkejämillä. Viagraa ja särkylääkkeitä kaikille joka hörpyssä. Raaka peli.

Haluammeko oikeasti, että kesäsuluista tulee ympärivuotisia, koska osakkeenomistajat janoavat osinkoja ja Kreikan banksterit tarvitsevat ilmaista rahaa? Haluammeko terveydenhuollon epätasa-arvon kasvavan? Populisti sanoisi, että miksi annamme rahaa Kreikkaan, jotka itse joudumme leikkaamaan sairailtamme?

Väitän, että maamme yksi suurimmista tavallisten ihmisten arjessa näkyvistä ongelmista on keinotekoinen lääkäripulamme. Luin lehdestä, että tulevina vuosina meiltä eläköityy 600-800 lääkäriä vuodessa ja sumuisen muistikuvani mukaan kukin lääketieteellinen ottaa n. sata uutta lääkäriopiskelijaa vuosittain (kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin heitä eläköityy.) Vaikutusvaltainen lääkäriliitto ylläpitää tällä keinolla keinotekoista markkinatilannetta yllä, jossa lääkärit sanelevat ehtonsa ja palkkansa.

Sanovat, että lääkärien kouluttaminen on kallista ja niinhän se on. Lääkärit kuitenkin ovat eläkepommiyhteiskuntamme kulmakivi muun hoitohenkilökunnan ohella.  Jos heitän arvion, että jo sata lisälääkäriä vuodessa säästäisi lyhyellä aikavälillä nettona miljardin valtiolta niin en voi olla kaukana.

200 lääkäriä vuodessa lisää tasapainottaisi alan palkkoja ja lisäisi hyvinvointia kumulatiivisesti unohtamatta kuntatalouksien pelastumista. Varsinkin jos hoitohenkilökunnalle annetaan resursseja hoitaa potilaita ennalta- ja jälkiehkäisevästi, kuten Hämeenlinnan Terveyshyöty -projektissa osoitettiin. Olen kuullut etenkin senioreiden kritiikkiä järjestelmää kohtaan, jossa akuutteja kriisejä hoidetaan kylmästi kuukauden päähän menevällä vartin ajanvarauksella.

Suomen pitäisi ottaa Kuubasta mallia ja kouluttaa lääkäreitä niin paljon, että heitä voisi myydä vientiin. Koulutusvienti on Suomen pelastaja. Eivät tästä maailmasta sairaat kesken lopu.

Säästötoimenpiteet siirtävät ajanvarausjärjestelmän tuholla valtavan painon poliklinikkatyöhön ja siinä menee rikki myös hoitohenkilökunta. Kovina aikoina kansanterveys järkkyy ja siksi tämän maan terveyspolitiikka vaatisi järkevästi ohjattujen resurssien lisäksi myös pehmeitä arvoja ja uskoa kanssapotilaisiin. Ymmärrän, että enemmistön mielestä on kohtuullista vaatia erittäin sairastakin ihmistä nousemaan aamulla sängystä mutta olen eri mieltä. Jokaista sairautta kuuluu hoitaa eettisesti tehokkaimmalla tavalla ja on resurssien tuhlausta antaa aamuaikoja potilaille, jotka tilastollisesti eniten jättävät niihin ilmaantumatta. Mielenterveys- ja päihdetyö kuuluvat iltapäivällä hoidettaviksi.

Pyhitän tämän kirjoituksen mielenterveys- ja päihdetyölle, mutta esitän lähitulevaisuudessa ratkaisuehdotuksia sote -uudistukseen ja kommentoin myös muita terveydenhuoltojärjestelmämme kummallisuuksia.

http://huoli2015.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat