NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Korvataan hyvätuloisten lapsilisät tuloverovähennyksellä

  • Korvataan hyvätuloisten lapsilisät tuloverovähennyksellä
  • Korvataan hyvätuloisten lapsilisät tuloverovähennyksellä

Suomessa lapsiperheet jakautuvat yhä voimakkaammin hyvä- ja huono-osaisiin. En ole varmasti ainoa, joka on huomannut, että yhä useampi pitkäaikaistyötön, työkyvytön ja/tai kouluttamaton pariskunta lisääntyy ilman vakavaa ja asianmukaista harkintaa elääksen tuilla samalla, kun lapsettomat uraihmiset polttavat itsensä loppuun toimeentulopelon ja biologisen kellon kanssa. Lastenteolle pitäisikin löytää tasapaino kotimaisen lapsiluvun kasvattamiseksi ja lapsiköyhyyden vähentämiseksi.

Koulutetun väen pitäisi lisääntyä enemmän ja tuilla elävien oppia arvioimaan, että onko heidän tilanteessaan oikeudenmukaista ja järkevää lisääntyä. Onko oikein tuomita omat lapsensa osattomuuteen ja köyhyyteen mahdollisuuksien huvetessa ja eriarvoisuuden jatkuvasti kasvaessa yhteiskunnassamme? En ole missään nimessä viemässä keneltäkään oikeutta lisääntymiseen, mutta haluaisin, että suurimman vastuun eli vanhemmuuden kanssa käytettäisiin enemmän järkeä ja harkintaa. Pitäisi olla itsestäänselvää, että jos ei pysty huolehtimaan itsestään, niin ei välttämättä pysty huolehtimaan lapsistaankaan.

Suoria keinoja lapsiköyhyyden vähentämiseksi on vaikea keksiä, koska tukia leikkaamalla luodaan vain lisää köyhyyttä. Lapsia hedelmöittyy niin paljon vahinkolaukauksilla, että sitäkään ei oikein voi säädellä järkevästi, muuta kuin seksuaalikasvatuksella ja ehkäisyn korostamisella. Vaikka kannatan abortteja, se on niin kamala kokemus naiselle, että aborttia tarvittaessa ollaan aina jo auttamatta myöhässä. Raaka evoluutiobiologinen totuus on, että ihminen on ohjelmoitu menemään rikki mieleltään keskenmenosta.

Mielestäni parhaat keinot lapsiköyhyyden välttämiseksi ovat pitkäjänteisessä koulutuspolitiikassa. Varmistamalla, että mahdollisimman harva syrjäytyy lisäämme hyvinvointia johdannaisvaikutuksien avulla eksponentiaalisesti. Onnistunut koulutuspolitiikka vähentää lapsiköyhyyttä kutistamalla sitä ihmisjoukkoa, jolla ei ole resursseja huolehtia jälkikasvustaan. Korostan koulutusta puhtaan työllistämisen sijaan siksi, että hyvä koulutus tutkitusti nostaa tulotasoa ja kasvattaa työllistymismahdollisuuksia globalisoituneessa maailmassa.

Kukaan syrjäytynyt ei saa tulla siihen tilanteeseen, että vauva on ainoa tapa nousta pohjalta. Tietysti tämä edellyttää myös työpolitiikan yhteistyötä, sillä että kaikille halukkaille olisi tarjota töitä. (Olen sitä koulukuntaa, joka uskoo työttömyystilanteemme johtuvan siitä, että todellisia työpaikkoja ei ole tarpeeksi.) Puhelinmyynti tai 0-10 tuntia viikossa palvelualalla ei ole oikeaa elättävää työtä, vaikka niitä olisikin kymmeniätuhansia paikkoja tarjolla.

Kuulemme jatkuvasti erilaisia tarinoita siitä miten lapset muuttavat ihmisten elämää parempaan ja huonompaan suuntaan, joten omilla kokemuksilla on vaikea määrittää, että mikä on oikein taikka väärin. Esimerkiksi joku vapautuu huumekoukusta ja saa uuden elämän, kun taas joku toinen rahoittaa lapsen tuomilla tuilla riippuvuuttaan.

Sitten taas ovat nämä uraihmiset, joiden harkintakyky ja vastuuntunto estävät heitä lisääntymästä. Vuosikymmenten ajan on puhuttu lapsilisien poistamisesta paljon tienaavilta, koska se koetaan oikeudenmukaiseksi. Ehdotan, että lapsilisät poistetaan sellaisilta talouksilta, joissa vanhemmat tienaavat yhteensä yli 100 te/v. Lapsilisiä ei poistettaisi yksinhuoltajilta, joiden tulot ovat alle 60 te/v. Lisäksi isolle osalle keskiluokasta ja hyvätuloisille (yli 40te/v tienaaville) annettaisiin hallituksen kaavailemien automaattisten tuloverohelpotusten sijaan tuloverohelpotuksia lisääntymisestä. Helpotukset voisivat vuositasolla vastata n. yhden kuukauden palkkaa ensimmäisestä lapsesta ja enimmillään yhteensä kahden kuukauden palkkaa neljännestä lapsesta ylöspäin, mikä varmasti helpottaisi lisääntymistä. Vähennystä saisi kunnes lapsi muuttaa kotitaloudesta tai täyttää 18.

Tuloverotus on valtion paras tulonlähde, mutta laskeskelin, että vauvabuumi todellisuudessa lisäisi valtion verotuloja, koska lapsiperheet ovat suurimpia kuluttajia ja lapsiperheiden ympärille tarvitaan valtavasti palveluita, joista aiheutuvat verotulot ja talouskasvu taas auttavat valtiota. (Ellei ulkomainen verkkokauppa-asiointi muutu maan yleiseksi tavaksi). Joku Linkolalainen vihreä sanoisi, että tämä on väärin - planeettamme ei kestä lisääntymisen tukemista, mutta valitettavasti toiminnan jatkuvuus on toimivan kansantalouden perusedellytys. Olemme vain pisara valtameressä. Suomi ei pysty esimerkillään lopettamaan koko muun maailman seksielämää ja se on fakta.

Pitkällä tähtäimellä voisimme muuttaa haitallisen sosioekonomisen periytyvyytemme positiiviseksi asiaksi. Tutkimusten mukaan hyvät veronmaksajat kasvattavat lähes yhtä paljon kunnon kansalaisia. Olisi poliittinen itsemurha leikata köyhimmiltä taikka ajaa ihmisoikeuksien vastaisesti jonkin väestöryhmän lisääntymisoikeuden rajoittamista, joten meidän on kehitettävä koulutuspolitiikkaamme ja kannustettava toimeentulevia ihmisiä lisääntymään lapsiköyhyyden vähentämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat