NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Eläkejärjestelmän uudistaminen omavastuulla terveydestä ja eläkekatolla

  • Eläkejärjestelmän uudistaminen omavastuulla terveydestä ja eläkekatolla
  • Eläkejärjestelmän uudistaminen omavastuulla terveydestä ja eläkekatolla
  • Eläkejärjestelmän uudistaminen omavastuulla terveydestä ja eläkekatolla

Huoltosuhteemme on kriisissä. Kolmasosa työikäisestä väestöstä ei ole töissä ja keskimääräinen elinikä nousee koko ajan. Jatkuvasti pienempi joukko elättää loppuja, joka on johtanut siihen, että alle nelikymppiset ovat menettäneet toivonsa eläkkeelle pääsystä. Eläkejärjestelmämme on kuitenkin maailman parhaiden eläkejärjestelmien top kympissä vuodesta toiseen, joten missä voisimme parantaa?

Porkkanoita ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja keppiä piittaamattomuudelle.

Mielestäni yksi vuoden uutisista oli tilasto Oulusta, jonka mukaan heillä 10% kaupunkilaisista käyttää 80% terveyspalveluista. Luku on järkyttävä. Sitä voisi vähän pehmentää, jos tietäisimme, että tuon 80% käyttävät tyyliin yli 85-vuotiaat, mutta näin ei ole. Sen täyttää liian iso osa sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole pitäneet huolta itsestään, vaikka lääkäri olisi toisin määrännyt. Viina maistuu, tupakointia ei lopeteta edes leikkaukseen tullessa, määrättyjä kuntouttavia fysioterapeuttisia liikkeitä ei tehdä, psykoterapiaan ei suostuta menemään, muistisairauksille altis ei harjoita muistiaan, lääkkeet otetaan kun muistetaan, liikunta ei kiinnosta puhumattakaan ruokailutottumuksista.

En halua kuitenkaan tuomita pitkäaikaissairaita, koska en löytänyt tilastoja pitkäaikaissairaiden osuudesta väestössä ja heidän palvelutarpeistaan. Jokainen addikti on myös yksittäistapaus. Tuomitsen ne massat, joilla on piittaamattomuudella itseaiheutettuja sairauksia. Tiedän, että esimerkiksi jossain vaiheessa elämää isolla osalla väestöstä puhkeaa ulkoisista syistä jonkinasteinen masennus, joka ei ole omaa syytä, ja joka johtaa vaikkapa liikkumattomuuteen ja lihomiseen. Erityisesti tuomitsen heidät, jotka eivät tilanteen rauettua enää panosta omaan hyvinvointiinsa ja jatkavat huonoja tapoja. THL on ennaltaehkäistävyydestä samaa mieltä: https://www.thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/terveys/pitkaaikaissairastavuus

Eläkejärjestelmien syntymästä asti on parhaana porkkanana koettu eläkkeen määrä. Monisairaille tämä ei kuitenkaan ole enää tänä päivänä vaikutuksiltaan riittävä motivaattori. Keskustelupalstoilla on ollut mielenkiintoisia ehdotuksia. Moni ehdotti, että esimerkiksi tupakoitsijat ja liikalihavat leikattaisiin vain kerran järjestelmän tukemina, jonka jälkeiset leikkaukset pitäisi kustantaa itse tai vakuutuksella.

Teknologian hyödyntäminen prosessissa on aivan ehdotonta. Tarvitsemme ja tulemme käyttämään tulevaisuudessa lisää ohjaavaa sensoriteknologiaa, jotta ihmiset noudattaisivat lääkäriensä antamia ohjeita. Sanktioiden sijasta koneet valvoisivat kehon tuottamaa dataa ja pehmeästi muistuttaisivat omistajiaan terveydestä huolehtimisesta. Menee kuitenkin varmaan vielä vuosikymmen, että loputkin seniorit adaptoituvat käyttämään kosketusnäyttöjä ja nappeja. Tässä olisi myös hyvä bisnes Suomelle.

Eläkekatto

Eläkejärjestelmän tasapainottamiseksi ehdotan, että eläkekatto asetetaan seuraamaan valtakunnan mediaanibruttotuloa, joka on tällä hetkellä n. 3100 euroa. Näin säisimme indeksisekoilun sijasta puolueettoman työkalun, joka seuraa palkka- ja inflaatiokehitystä. Tämä myös tasaisi sukupuolten välistä tasa-arvoa, koska miehillä on paljon korkeammat eläkkeet. 

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/rinne_elakekatto-38985

Eläkkeiden suoranaisen leikkaamisen sijasta lisäehdotan, että isoista eläkkeistä saatu säästö siirretään suoraan euromääräisesti eläkeminimien korotuksiin. Ihannetapauksessa pariskunnalla isotuloisen miehen eläkkeen leikkaus voisi siirtyä lähes suoraan kotiäitinä olleelle vaimolle. Keskimääräinen eläke on kuitenkin suhteellisen pieni, 1502e/kk (2014).

http://www.etk.fi/fi/service/keskim%C3%A4%C3%A4r%C3%A4iset_el%C3%A4kkeet/262/keskim%C3%A4%C3%A4r%C3%A4iset_el%C3%A4kkeet

3100:n euron lisäksi voisi ahkera ja leppoisat eläkepäivät haluava luonnollisesti säästää ylimääräistä itse mm. yksityisten eläkerahastojen tuotteilla. 3100 e/kk bruttonakin on jo sellainen summa, jolla on ehdottomasti tultava toimeen. Katto kohdistuisi myös suhteelliseen pieneen ja hyvin toimeentulevaan joukkoon. Enempään meillä ei ole varaa edes nirsolla elinaikakerroinjärjestelmällä.

Eläkeläiset ovat haavoittuvimpia leikkauksille ja heidän tukiaan on käsiteltävä kunnioittavasti, koska suurin osa heistä ei voi enää vaikuttaa elintasoonsa ansiotyöllä. Ei puolustuskyvytöntä saa lyödä. Korotuksien kohdistaminen pienimpiin eläkkeisiin on viisasta, koska eläkeläiset ovat suurin yksittäinen kuluttajaryhmämme. Heidän käyttämänsä raha jää Suomeen (paitsi ilmastopakolaisten) ja lisää kotimaisten palvelujen käyttöä.

Yhteenveto

Jätän kirjoituksen eläkeputken mahdottomuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta tulevaisuuteen, koska ikäsyrjintä on työelämämme syöpä. Voisin kirjoittaa aiheesta kirjan, enkä silti saisi kerrottua kaikkia nyansseja ja monimutkaisuuksia eläkejärjestelmän uudistamisesta muilla tavoilla, kuin suorilla leikkauksilla. Pointtini tässä kirjoituksessa on, että eläkkeitä leikkaamalla ei itsessään voiteta mitään, vaan aiheutetaan turhaa kärsimystä sellaisille, jotka eivät voi mitenkään puolustautua. Eläkejärjestelmän uudistamiseksi meidän on ensin saatava terveet, nuoret ja siihen kykenevät ihmiset pitämään huolta itsestään ja se voidaan toteuttaa ruoskalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Palkka ja eläkemalissa on järkeä.
Ajatusten heittelyssä oli paljon tuttua, myös omista näkemyksistäni ajatellen, koska olen puhunut ja kirjoitellutkin paljon eläkkeiden tasaamisesta ja ylipäätään tulojen tasaamisen puolesta, mutta ei kotiin jaettavina sosiaalisina etuina, vaan työn kautta itse ansaittuna.

On totta se, että jos leikkaamme eläkeindeksillä vuosi vuodelta eläkkeitä, kuten on 20v aikana tehty, viedään ostovoima pien ja keskituloisilta hintojen noustessa ja vastuiden kasvaessa, jolloin kasvulta on pohja pois.
Kun ajatellaan, tasa-arvoa, olisi hyvä oikeasti saada ylempiä tuloja alennetuksi ja pienimpiä nostetuksi vähintään sille tasolle, että jokainen eläisi tulollaan ja pystyisi hoitamaan myös terveyttään jo ennakkoon.

Tämä on mahdollista jos haluamme säilyttää yhteiskuntarauhan, tasata tuloja kaikille , tarjota mahdollisuuden työhön ,sosiaalisten menojen laskun ja saada vielä aikaan velan pienentämisen ja kasvun tien.

Toimituksen poiminnat