NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Puolustusvoimien uudistaminen. Turvallisuuden tunteen kriisi Suomessa osa 4

  • Puolustusvoimien uudistaminen. Turvallisuuden tunteen kriisi Suomessa osa 4
  • Puolustusvoimien uudistaminen. Turvallisuuden tunteen kriisi Suomessa osa 4
  • Puolustusvoimien uudistaminen. Turvallisuuden tunteen kriisi Suomessa osa 4

Suomen sotilasmenot ovat vajaat 2,9 miljardia euroa vuodessa eli noin 1,3 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kiristynyt turvallisuustilanne on johtanut kiivaaseen keskusteluun armeijamme puolustuskyvystä. Pitkittynyt taantuma ja juustohöylä pelottavat ammattisotilaitamme enemmän kuin sota. Arvokeskustelu asevelvollisuudesta ja sen vanhanaikaisuudesta on kohdannut pragmaattiset pitkän itärajan puolustajat. Vastaako maavoimien uudistunut taistelutapa vieläkään nykypäivän tarpeita? Toimisiko palkka-armeija ja voisimmeko minimoida puolustusbudjettimme Nato-jäsenyydellä? Ovatko jalkaväkimiinat relevantteja nykysodankäynnissä?

Mitä vastaan puolustautuisimme sotatilanteessa?

Todennäköisimmän vastustajan erikoisvahvuus on kyky mobilisoida ja tiputtaa 30 000 erikoisjoukkojen Spetsnazia ja tuhansia kilotonneja räjähteitä strategisiin kohteisiin vuorokauden sisällä. Maateitse tultaisiin hitaasti ja epävarmasti hirvittävällä määrällä ”ällitällejä”, jotka ovat käytännössä tankeiksi naamioituja traktoreita. Tärkeimmissä maakohteissa blitzaamiseen kuulemma käytettäisiin neuvostoaikaista strategiaa, joka soveltaa 10-12 kertaista ylivoimaa tykistövyörytyksellä optionaan jopa strategisten pienydinkärkien käyttö. Kuulostaa pelottavalta.

Monet tulevaisuudentutkijat ovat kuitenkin eri mieltä. Heidän mukaansa länsimaissa ei enää käydä laajoja rintamasotia tai julisteta suursotia virallisesti, koska molemminpuolinen tuho ja kauhun tasapaino. Tulevaisuuden sota on hybridisodankäynnissä, jossa tunnuksettomat erikoisjoukkojen kouluttamat vihreät miehet lamauttavat minimikalustolla, informaatiosodalla ja sähköisellä sodankäynnillä vastustajan. Ukrainassa pelottavaa on se, että Venäjä voitti informaatiosodankäynnillään kauhun tasapainon onnistumalla laajassa miehityksessä ilman, että kukaan uhkasi räjäyttää koko planeetan. Mielestäni tätä yhdistelmää ja massiivista resurssiylivoimaa vastaan voidaan vastata vain erikoisjoukoilla, vahvoilla ilmavoimilla, sekä huippu- että peloteteknologialla.

Emme voi kilpailla maavoimien massiivisuudella satakertaisesti voimakkaampaa vihollista vastaan. Uuden taistelutavan ”Maaoperaatioiden ja taisteluiden tavoitteena on tuottaa vastustajalle eri tasoilla niin suuret tappiot, että se ei kykene saavuttamaan tavoitteitaan.” kuulostaa siltä, että strategiana olisi uhrata laiskanpulskeita rivireserviläisiä, kunnes vastustaja ehkä luovuttaa tai meiltä loppuvat miehet. http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/Erikoissivustot/Trombi13/Suomeksi/Maav...

Meidän on panostettava huipputekniseen kalustoon ja erikoisjoukkoihin lisäämättä puolustusbudjettiamme. Puolustusbudjettia saadaan järkeistettyä massojen kouluttamisesta kalustehankintoihin muuttamalla asevelvollisuus ja siviilipalvelus vapaaehtoiseksi. Näin saisimme parhaiten kevennettyä puolustusvoimien raskasta hallintoa. Vapaaehtoisesti asepalveluksen suorittaneista sitoutettaisiin osa aktiivireserviläisiksi, eli he sitoutuvat pitämään oikeasti huolta taistelukunnostaan ja -taidoistaan. Siirretään maavoimilta rahaa ilmavoimiin ja korostetaan ilmatorjuntaa. Lisätään myös tiedustelua. Pöhöttyneiden kouluttajien sijasta meillä olisi toimivat erikoisjoukot, jotka tuntemalla vastustajan pelikirjan riittävät johtamaan strategisten kohteiden suojelua sotilaskunnostaan huoltapitäneiden aktiivireserviläisten rinnalla.

Valtaisan huollettavan hävittäjäparven ja lentohenkilökunnan sijasta samoilla resursseilla voitaisiin perustaa miehittämättömien lennokkien yksikkö ja oma tehdas, joka kehittäisi, rakentaisi ja myisi lennokkiteknologiaa. Harva asia on yhtä pelottava kuin vaaniva, pienehkö, sieluton, hiljainen ja lentävä tappajarobotti. Parantaisimme näin asemiamme rauhanturvaamisen suurvaltana. Emmekä myisi niitä edes aseiksi, koska se on epäeettistä. Monilla aloilla tulevaisuus on lennokeissa.

Visio

Epärealistisessa rintamasotatilanteessa meillä pitäisi olla monien ydinasevaltojen tuki, jotta selviäisimme. Laitoin foliohatun päähäni ja arvioin, että meillä on olemassa Yhdysvaltojen kanssa tehty hätäsuunnitelma, jonka avulla Nato-jäsenyys voidaan hyväksyä kaikkien muiden lakien vastaisesti sotalain alaisuudessa heti. Lisäksi Haglund kertoi lehdistölle, että jalkaväkimiinatehdas on käytännössä ikimuuntovalmiudessa sodan varalta eli sotatilanteessa Ottawasta tulisi tod näk. vessapaperia. Minimaalisen palkka-armeijan sijasta voitaisiin siirtyä välimalliin, jossa reservi edelleen hiljalleen kutistuu ja jossa alle 10% ikäluokasta käy armeijan ja sitoutuu tosissaan maanpuolustukseen.

Hybridisodankäyntitilanteesssa ilmavoimien lennokit metsästäisivät kaikki tunnuksettomat vihreät miehet, sillä aikaa kun maavoimien erikoisjoukot suojelevat strategisia kohteita räjäyttäen kaiken rajan yli yrittävän kaluston. Ilmatorjuntajoukot onnistuvat saadulla tiedostelutiedolla vastustajan strategiasta pudottamaan ratkaisevan osan vastustajan laskuvarjojoukoista.

Lopuksi

Valitettavasti Pv tunnetusti pelkää elektroniikkaa mormoonin lailla, joten visioni voisi olla yhtä hyvin sci-fiä. Kirjoitan vielä jatkossa asevelvollisuuden ja siviilipalveluksen lakkauttamisen puolesta myös talouden, koulutuksen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. En muista, että allekirjoitinko aikanaan Ohion -kampanjaa, mutta he ovat laskeneet paljon lukuja ja puhuivat asiaa. Vääntö asevelvollisuuden poistamiseksi jatkuu, vaikka takapakkia tulikin tänä vuonna paljon. http://ohion.fi/tilalle.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat