NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Työntekijöille osuus osinkomiljoonista

  • Työntekijöille osuus osinkomiljoonista
  • Työntekijöille osuus osinkomiljoonista

Mietin pääni puhki, että miten isojen pörssiyhtiöiden toiminnasta saataisiin oikeudenmukaisempaa. Nykymeno, jossa esimerkiksi Venäjän kriisistä suunnilleen selvinneet Nokian Renkaiden erinomaisen tuottavat työntekijät potkitaan voitollisesta firmasta pihalle johdon bonusten ja osinkojen kasvattamiseksi on todella väärin. Verotuksella hallinta ei onnistu, koska verot kierrätetään veroparatiisijärjestelyiden kautta. Tämä maa hukkuu sääntelyyn, jos voitollinen yritys menettää oikeutensa irtisanoa työntekijöitä, vaikka ajatus onkin kaunis ja oikeudenmukainen. Irtisanomisturvan tulisi olla vähintäänkin eurooppalaisella tasolla. http://nikuhinkka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199599-kehitysehdotuksia-tarj...

Työntekijät on otettava mukaan osinkopotin jakamiseen, koska nykyään palkkatyöntekijätkin kantavat valtavaa yritysriskiä sitoutumalla työpaikkaansa perheellä ja omistusasunnolla. Perheen perustamista ja oman kodin hankintaa arastellaan ja lykätään entisestään.

Osakeyhtiön ainoa todellinen tavoite on tuottaa voittoa omistajilleen. Ehdotan, että kaikille pörssiyhtiöiden työntekijöille Suomessa osa palkasta muutetaan osakepalkkioiksi koskien myös pörssiyhtiöillä olevia vuokratyöläisiä. Osakkeet voi luonnollisesti myydä heti pois, jos ne tuntuvat huonolta sijoitukselta tai jos haluaa muuttaa ne rahaksi. Osakkeet ovat tunnetusti pitkällä aikavälillä tuottavin sijoituskohde. Tällä menetelmällä ohjattaisiin ihmisiä kansankapitalismiin ja saataisiin myös työntekijät mukaan voitonjakoon.

Lukemani perusteella Suomessa on tapana keskittyä neljännesvuosikatsausten jälkeisiin yllätyksellisiin yt-neuvotteluihin ja vuosittaisiin isoihin osinkoihin, kun taas monien menestyvien maiden pörssikulttuureissa arvonnousulla ja arvovaihtelulla tehtävä voitto on pääosassa. Esim. Yhdysvalloissa iso osa jäteistä maksaa pienehköjä osinkoja jatkuvuuden kannalta neljästi vuodessa.

Pörssiyhtiöiden omistuspohjan laajetessa ja johdon omistusosuuden ja äkkirikastumismahdollisuuksien pienentyessä motivaatio maksimoida voitot irtisanomisilla saattaisi vähentyä, jolloin ihmiset saisivat pitää työpaikkansa. Tästä syntyisi nk. kestävää kapitalismia. Edellytyksenä olisi hallituksen kaavailema pääomatulojen verovapaus tuhanteen euroon asti. Samalla saisivat kiristää pääomatulojen yläpään progressiota vastaamaan palkkatyön verotusta, jotta sillä ei voitaisi kikkailla.

Onhan se laiha lohtu saada menetettyään työpaikkansa murunen enemmän osinkoja ja arvonnousua, mutta se kaikki on poissa rikkaimman prosentin rosvoilta varsinkin, jos tuhannet työntekijät ovat mukana joukolla jakamassa kakkua. Suomalaiset pörssiyhtiöt olisivat myös houkuttelevampia sijoituskohteita, jos ulkomailla huomattaisiin työntekijöiden omistavan yhteensä esimerkiksi 20% yhtiöistä. Sitoutuneet työntekijät nostavat yrityksen arvoa. Yleensä on myös käytetty argumenttiä paremmasta tuottavuudesta, jos työntekijät ovat omistajina mukana, mutta isoissa yhtiöissä se ei ole tutkitusti toiminut (esim. entisen Nokian keskijohdon miljonäärit).

Suomalaisilla on kansainvälisesti vertaillen surkeasti omaisuutta, joka on sijoitettu homeisiin tölleihin keskelle ei mitään. Kansankapitalismilla suomalaiset oppisivat ehkä säästämään ja kasvattamaan omaisuuttaan hakemalla voittoja myös ulkomailta. Jokainen ulkomaisesta pörssistä kalastettu euro on askel ylöspäin lamasta. Samalla hidastettaisiin rikkaiden aiheuttamaa omaisuus- ja veropakoa. Tänne tarvitaan lisää rahaa kiertoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La
Käyttäjän NikuHinkka kuva
Niku Hinkka

Kokkarit edustavat tunnetusti pääomia ja oikeistoa, mutta paperilla kok on keskellä ja suosii pragmaattisuutta. Itse olen huomannut jakavani ihmiset niihin, joille on tapahtunut jotain pahaa elämässään ja niihin joille ei ole. Pitää olla perspektiiviä elämään, jotta voi ymmärtää toista. Kokoomusnuorista en pidä, enkä liittynyt heihin, koska todella monet heistä kuuluvat niihin, jotka väittävät ja tosissaan uskovat kaiken ihmisen kohdalle tulevan pahan olevan tämän omaa syytä.
On naivia sanoa, että haluan muuttaa puoluetta sisältä päin ja estää ajautumisen rikkaimman prosentin puolueeksi, koska puoluetta äänestävät ovat suurimmilta osin aivan tavallisia ihmisiä, mutta niin se on. Haluaisin mukaan politiikkaan parantamaan maailmaa, sekä verkostoitua muiden yrittäjien ja juristien kanssa ja olen ymmärtänyt kykypuolueen olevan tarjolla olevista paras väylä tähän.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Varmaan on paperilla niin, ja tiedän kyllä itsekin kokkareita, jotka ovat enempi maltillisia keskellä olevia. Tiedän kyllä senkin, että Kokoomuksessa on paljon erilaisia kantoja asioihin, jotka eivät mielestäni sovi samaan puolueeseen, esim. toiset kannattavat tasaveroa ja toiset progressiivista verotusta.

Vasemmistoliitolla taitaa olla aika hyvä ohjelma yrittäjille.

Käyttäjän NikuHinkka kuva
Niku Hinkka Vastaus kommenttiin #5

Vasemmistoliitossa olisi ihan hyvä henkinen koti köyhälle opiskelijalle ja varmaan lähtisin heille ehdokkaaksi, jos pyydettäisiin, mutta pelkään radikaalin punavihreän leimaa näinä kovien arvojen aikoina. Näistä asioista on helpompi kirjoittaa maltillisen kokoomuslaisen vinkkelistä, kun ei heti haukuta kommunistiksi. Joissakin asioissa olen vassareiden kanssa vähän eri linjoilla, kuten vastikkeeton kehitysapu, ympäristön asettaminen kotimaassa työllisyyden edelle ja taiteen tukeminen. En halua olla kuten Nalle, joka oli nuorena taistolainen, kunnes sitten rikastuttuaan ryhtyi kapitalistien äänitorveksi.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #6

Toi on muuten totta, että vasemmistolaisilla on huono leima, eikä heitä sen takia kuunnella. Vaikka Vasemmistoliitto ajattelee enempi normipienyrittäjää kuin Kokoomus.

Kehitysavun olisi hyvä olla jollain tavalla vastikkeellista (siitä samaa mieltä), tietty pitää lainata vain sen verran että toinen pystyy sen maksamaan. Mutta sitten taas ympäristön ja kestävän kehityksen pitäisi olla etusijalla. Kestävä kehityskin työllistää. -- Taide ja hengellisyys sitten taas auttavat ihmistä kehittymään ja olemaan onnellinen (mikä on elämässä tärkeintä).

Nyt on aika, jolloin ihmiset tarvitsevat muuta kuin perinteisen vasemmiston ja perinteisen oikeiston.

On muuten ajatuksesi aika paljon ristiriidassa monien kovien kokkareiden kanssa. Monet kun ajattelevat, että täytyy saada voittoa sijoitetulle pääomalle.

Kalle Puputti

Hyviä pointteja kirjoituksessa, poimin muutaman tässä kommentoitavaksi sunnuntaipäivän ratoksi.

''Työntekijät on otettava mukaan osinkopotin jakamiseen, koska nykyään palkkatyöntekijätkin kantavat valtavaa yritysriskiä sitoutumalla työpaikkaansa perheellä ja omistusasunnolla.''

Erilaisia henkilöstöoptioita on kaiketi ollut maailman sivu, mutta ongelma niissä on ettei niillä voi maksaa asuntolainaa. Tästä syystä työntekijöiden pääasiallinen kompensaatio tekemästään työstä on raha. Lisäksi pörssiyhtiöillä on rajattu määrä osakkeita ja niiden lisääminen ei ole niin yksinkertaista kuin se saattaa kuulostaa. Jokainen voi ostaa osakkeita pörssistä palkallaan jos sen kokee mielekkääksi. Toki osakkeet voisivat lisätä sitoutuneisuutta yhtiöön työntekijöiden keskuudessa. Työntekijät eivät kyllä kanna ''valtavaa'' yritysriskiä.. (Tämä oli ilmeisesti provo :D)

''Esim. Yhdysvalloissa iso osa jäteistä maksaa pienehköjä osinkoja jatkuvuuden kannalta neljästi vuodessa.''

Tämä on täysin totta! Muun muassa maailman legendaarisin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway, ei maksa ollenkaan osinkoja. Toisaalta saamansa osingot voi aina sijoittaa uudelleen yhtiöön. Osingot ovat yleensä yhtiölle kaikista vaivattomin tapa jakaa kompensaatio osakkeenomistajille, myös monille sijoittajille osingot ovat tärkein yksittäinen sijoittamisperuste.

''Edellytyksenä olisi hallituksen kaavailema pääomatulojen verovapaus tuhanteen euroon asti. Samalla saisivat kiristää pääomatulojen yläpään progressiota vastaamaan palkkatyön verotusta, jotta sillä ei voitaisi kikkailla.''
Tuhannen euron pääoma tulojen verovapaus on myös hyvin kannatettava idea, se lisäisi varmasti kiinnostusta osakesijoittamista kohtaan, eikä siitä koidu kovin suurta verotulojen menetystä valtiolle. Vaikka pääomatulojen progressiivisuus kuulostaa oikeudenmukaiselta, ei se kuitenkaan ole niin yksiselitteistä. Pääomien pako maasta todennäköisesti vain kiihtyisi.

Käyttäjän NikuHinkka kuva
Niku Hinkka

Olisi pitänyt täsmentää, että uusien osakkeiden sijasta yhtiöt jakaisivat itselleen jätetystä/perustajaosakkaiden osakeosuudesta työntekijöilleen, valtion yhtiöt valtio-osuudesta jne. Osakkeiden jakaminen kasvattaisi omistajamäärää hajauttamalla miljoonat lähiympäristöönsä, mikä olisi pois rikkaimmilta omistajilta = oikeudenmukaista tulonjakoa.

Työntekijä kantaa valtavan yritysriskin, jos työpaikka ei ole kasvukeskuksessa. Suomessa työntekijämassa sitoutuu yritykseen omistusasunnolla ja perustamalla perheen. Duunari jää työttömäksi. Lähipaikkakunnissakaan ei ole ainoatakaan työpaikkaa. Puolison palkalla perhe hädin tuskin selviytyy. Ero uhkaa kiristyneen tunnelman takia. Duunari rukoilee ihmettä jota ei tule ja alkoholisoituu. Köyhyys ja alkoholismi rikkoo lapset loppuelämäksi. Koti, joka ei mene kaupaksi on arvoton. Muutto ja kahden asunnon loukku rikkoo lopulta perheen. Ero, itsemurha ja rikotut lapset samalla, kun työpaikan leikannut rikkaana syntynyt miljonääri laskee osinkomiljooniaan.

Ilman osinkoja pelattaisiin enemmän arvonnousulla, jolloin pikavoitot saattaisivat vaihtua pitkäjänteiseen investointitoimintaan arvon kasvattamiseksi.Tilanteen tasaamiseksi Buffetin malli voisi olla toimiva.

Pääomien veropako on globaalien ongelmien top kolmosessa, jolle on tehtävä jotakin. Pääoma menee sinne missä se saa demokratiasta piittaamatta päättää asioista vapaasti ja silloin ihmiset ja luonto kärsivät.

Toimituksen poiminnat