NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Ulkomaalaisilla tutkinnoilla työllistymistä vaikeutetaan EU-säännöksistä viis

EU ajaa sisällään ammattikuntien työskentelyä rajoittavien maakohtaisten lakien purkua aktiivisesti eurooppalaisten tutkintojen vertailuarvojen nostamiseksi työmarkkinoilla. Bolognan prosessi on aloitettu jo vuonna 1999 ja sen tarkoituksena oli synnyttää yhteinen eurooppalainen korkeakoulutusalue vuoteen 2010 mennessä. Tallinnan yliopiston oikeustieteilijät odottivat innolla Bolognan sopimuksen koulutuksellisen yhdenvertaisuusperiaatteen käyttöönottoa Suomeen, jonka suunniteltiin tekevän meistä samanarvoisia kotimaasta valmistuneiden kanssa 2016 tai 2017 alkaen.

Nyt kuitenkin eduskunnasta on tullut infoa, että meidän olisi käytävä vuoden ylimääräiset opinnot (60op) saadaksemme mahdollisuuden hakea julkisiin virkoihin. Pahimmassa tapauksessa noihin ylimääräisinkiin opintoihin laitettaisiin yliopistoilla hakukiintiöt, mikä hidastaisi työllistymistä oleellisesti. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/HE_22+2015.pdf

Lisäksi tuomarin virka aiotaan rajata ainoastaan Suomessa OTM-tutkinnon suorittaneille.

Olemme tuohtuneita, koska tämä on aivan selvää protektionismiä ja härskiä peliä suomalaisten lakimiestahojen lobbareilta. Ulkomaalaiset tutkinnot halutaan pitää poissa Suomesta oman pienen sisämarkkinan suojelemiseksi. Meitä ei haluta tänne töihin, koska lisäämme kilpailua, joka voisi Lakimiesliiton painajaisissa johtaa parempiin oikeuspalveluihin ja alle sadankahdenkymmenen euron tuntiveloituksiin. 97%:n työllisyysastetta on suojeltava sopimuksista piittaamatta.

Monet sanovat, että "voittehan te aina mennä yksityiselle sektorille töihin", mikä on totta, mutta tällä alalla tuomioistuimissa työskentely auskultointeineen ovat oleellisia asioita urakehityksen ja ammattietiikan kannalta oleellisia asioita. Yksityisellä sektorilla on huomattavasti vaikeampaa tehdä hyvää. Moni kuitenkin lähtee alalle voidakseen auttaa ihmisiä. Ei ulkomailla valmistuneilta sairaanhoitajiltakaan rajata pois mahdollisuutta työskennellä potilaiden kanssa.

Nykyinen EU:n säätämä ja opetushallituksen käyttämä kelpoisuuskoejärjestelmä, jossa virkakelpoisuuden saa tenttimällä (ETA-koe), on koettu suhteellisen tyydyttäksi ratkaisuksi. Se muistuttaa maailmalla paljon käytettyä tasokoejärjestelmää (bar-exam). Sen vikana on opetushallituksen mahdollisuus käyttää mielivaltaista harkintaa pätevyyden myöntämisessä.

Suomi on sitoutunut noudattamaan EU:n sääntöjä ja kyseinen lakiesitys on todennäköisesti laiton, mutta tällä peliliikkeellä lobbarit ostavat suojellulle sisämarkkinallemme ainakin 5-10 vuotta lisäaikaa. Vaikka se "huomattaisiin" heti laittomaksi, niin kulku EU-koneiston läpi kestää. Sama kuvio kuin tullilla, joka yritti tehdä temput moninkertaisen autoverotuksen kanssa.

Suomi tasa-arvoa ajaviin kärkimaihin kuuluvana ei voi toimia näin, koska tämä haiskahtaa korruptiolle. Tasa-arvon, lain ja sopimusten on toteuduttava! Asia ei kosketa isoa joukkoa, mutta lainsäätäjämme eivät voi jatkaa tälläisten "vahinkojen" tekemistä ja nauttia kansan luottamusta. Lainsäätäjät eivät voi vain valita, mitä unionin sääntöjä noudatetaan ja mitä ei. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Onko meidän aina haluttava samaa kuin EU haluaa? Vai vain silloin, kun on itsekullakin "oma lehmä ojassa"?

Toimituksen poiminnat