NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Perustetaan erikoistalousalue Suomeen investointien saamiseksi

Suomi tarvitsee investointeja. Emme ole pystyneet vastaamaan haasteeseen, jossa tuotanto karkaa ulkomaille. Meillä on huippuluokan osaajia, mutta heille ei löydy työpaikkoja, eivätkä heidän startuppinsa saa tarpeeksi rahoitusta maailmanvalloitusta varten. Suomessa voitaisiin kokeilla perustaa ulkomaalaisia investointeja houkutteleva erikoistalousalue jonkin suuren satamamme läheisyyteen. EU kieltää vientituet, mutta ehkä tällä tavalla mutkan kautta kyseistä sääntöä voitaisiin kiertää.

Erikoistalousalue (SEZ = Special economic zone) on rajattu alue valtion sisällä, missä sovelletaan poikkeavaa yritystoimintaa tukevaa lainsäädäntöä ja verotusta. Se olisi eräänlainen vientikiihdyttämö, jonka avulla voisimme lähteä mukaan kansainväliseen verokilpailuun tuhoamatta hyvinvointivaltiota veromenetyksillä.

En kuitenkaan lähtisi ajamaan kyseiselle alueelle kaakkoisaasialaista lähellä nollaa pyörivää yritysverotusta, vaan ulkomaisia investointeja voitaisiin houkutella vuodesta kolmeen vuoteen kestävillä veronkevennyksillä, kevennetyllä byrokratialla, sekä virolaisella mallilla yritykseen jäävien investointien verottomuudesta. Jotkut erikoistalousaluetta kannattavat vaativat myös työehtojen polkemista, mutta minä en, koska Suomi on elinkustannuksiltaan niin kallis maa, että alueen liepeille syntyisi ilman työehtoja orjatyöväenluokka. Lisäksi jos alueesta tulisi ”Suomen Piilaakso”, niin alueen asumiskulut raketoisivat, kun sinne keskittyisi paljon työtä. Siksi mielestäni erikoistalousaluetta ei kannattaisi sijoittaa aivan Helsingin läheisyyteen valtakunnan asuin/tilakustannuksien järkevöittämiseksi.

Tällä tavoin saisimme ehkäpä ”huijattua” kvartaalitalouteen keskittyvää järjestelmää, kun lyhytnäköiset investoijat sijoittaisivat vakaaseen, turvalliseen ja ilmeisesti myös transaktiokustannuksiltaan edukkaaseen ”veroparatiisi” Suomeen nopeiden voittojen toivossa. Miljardin euron tehdasta tai pelistudiota tuskin heti lopetettaisiin normaaliverotukseen siirryttäessä. Ja vaikka lopetettaisiinkin, niin ulkomaalaisten investoiman laitoksen loppuminen ei ole meidän pussistamme pois, jos kuitenkin uutta kasvua ja firmaa pukkaa koko ajan tilalle.

Alueelle päästettäisiin vain vientiyrityksiä, jotta kotimarkkinat eivät haitallisesti vääristyisi. Esimerkiksi kotimaista kuluttajakauppaa harjoittava yritys voisi perustaa tytäryhtiön erikoistalousalueelle tuottaakseen ja viedäkseen tuotteitaan edukkaasti ulkomaille, mutta tytäryhtiö ei saisi myydä alueella tehtyjä tuotteita kotimarkkinoille. Toiminnan tarkka säätely tulisi varmasti tarpeeseen väärinkäytösten välttämiseksi.

Oma erikoistalousalue voisi tehdä Suomesta Itämeren ja Venäjälle päin kohdistuvan kaupan valtiaan. Saisimme elintärkeän kilpailuedun kovinta kilpailijaamme Ruotsia vastaan, jonka talous porskuttaa oman valuutan ja suurten kansainvälisten kuluttajabrändien tukemana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö olisi parempi muuttaa Huonosti toimiva järjestelmä kuin kepulikonsteilla yrittää "huijata" sitä.

Kalle Puputti

Nimenomaan, mutta kokeilun arvoinen idea. "Suomen piilaakso" sijaitsee tällä hetkellä Tallinnassa, jossa työskentelee jo nyt paljon suomalaisia koodareita.

Toimituksen poiminnat