NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Syyllinen psyykenlääkkeiden räjähdysmäiseen kasvuun on Kela

  • Syyllinen psyykenlääkkeiden räjähdysmäiseen kasvuun on Kela
  • Syyllinen psyykenlääkkeiden räjähdysmäiseen kasvuun on Kela

Mediassa ihmeteltiin THL:n julkaisemia lukuja psyykenlääkkeiden käytön räjähdysmäisestä kasvusta. Tutkijat ja toimittajat eivät olleet keksineet selkeitä syitä kasvulle. Syynä on omalta osaltaan Kelan sairauslomakäytäntö.

Mielenterveysongelmaisilla sairauslomat voivat venyä erittäin pitkiksi. Yli 60 päivää (2kk) kestävä sairausloma vaatii lääkäriltä B-lausunnon suositukseksi. Lääkärit ja potilaat kertovat, että Kela ei välttämättä myönnä sairauskorvausta mielenterveysongelmiin, jos potilas ei aloita lääkitystä. Mielenterveyspotilas menettää toimeentulonsa kieltäytyessään lääkityksestä.

Lääkityksistä, joidenka vaikutukset ovat tutkitusti erittäin kyseenalaiset verrattuina moniin elämänhallintaa ja terveyttä parantaviin hoitomuotoihin on tullut pakollisia. Potilaat pakotetaan ostamaan substansseja, jotka voivat lisätä ylipainoa, pilata seksielämän, torpedoida parisuhteen ja aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.

Esimerkiksi Jenny Rostainin kokemukset pitkäaikaisen lääkekäytön vieroituksesta.

Kuuntelemalla potilaita selviää todella usein, että mielentila ei johdu vuodenajoista tai elämänvaiheeseen kuuluvasta ikäkriisistä, vaan jostain käytännöllisestä ongelmayhdistelmästä. Yhdistelmästä, jota lääkitys ei voi koskaan muuttaa, mutta esimerkiksi jokin yksinkertainen elämänmuutos voisi. Jollakin elämän palapeliin kuuluu huono taloudellinen tilanne, toisella yksinäisyys, kolmannella huono parisuhde, neljännellä addiktio/sairaus ja niin edelleen.

Ymmärrän, että lääkkeistä voi saada voimia hoitaa arjen askareet ja toteuttaa muutoksia. Mielestäni kuitenkin potilaan valinnanvapauden tulee olla itseisarvo hoitomuodoissa, joissa haittaa voi syntyä  huomattavasti enemmän kuin hyötyä. Potilaalle tulee jättää tietynasteinen valinnanvapaus.

Nykyisessä aateilmapiirissä ja resurssipulassa tulee hoidosta kieltäytyviä rangaista, jos he eivät halua tervehtyä ja olla osana yhteiskuntaa. Ongelmana on lääkehoidon kokeminen ylivertaisena vaihtoehtona lähinnä taloudellisista syistä lääkäripiireissä. Internet on pullollaan mielenterveysongelmaisten tarinoita, joissa on kamala sanoma. Lääkärit eivät välttämättä laske edes terapiassa käyntiä, vertaisryhmiä ja ohjattuja elämänhallintakuureja (ruokavalio, liikunta, päivärytmi, talousneuvonta jne) hoidoksi. Jos lääkehoito on ainoa, jonka perusteella voidaan suosittaa jatkoa sairauslomalle, niin tämä on todella väärin.

Toisaalta on väärin syyttää tukikäytännöistä päättäviä johtavia asiantuntijoita kansanterveyttä tuhoavan lobbauskoukun nielemisestä. Hyvin pelattu lääkeyhtiöiltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat