NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Hintojen muodostumisperiaatteet iskostettava kansaan

  • Hintojen muodostumisperiaatteet iskostettava kansaan
  • Hintojen muodostumisperiaatteet iskostettava kansaan

Keskustelussa jatkuvasti hehkutetaan liian pieniä palkkoja, joilla ei elä. "Puute on työnantajista, jotka haluavat maksaa palkkaa". Kyseisen argumentin viljelijät ovat usein sellaisia, jotka ovat itse lopettaneet hierojalla ja parturissa käymisen, irtisanoneet lehtitilaukset, ostavat ulkomailta ja kierrättävät paljon Tori.fi:ssä. Puute on myös ostovoimaisista kuluttajista. Ihmisten pitäisi sisäistää työn todellinen hinta Suomessa. Ei täällä voi toisella teettää enää juurikaan mitään alle 40:llä laskutuseurolla tunnilta. Alemmalla keskiluokalla ei ole käytännösssä enää varaa "ylimääräisiin" palveluihin.

Taloudellinen toimeliaisuus on olematonta. Professorit ovat sanoneet, ettei Suomi nouse pesemällä toistemme paitoja, mutta sekin on parempi vaihtoehto, kuin massatoimettomuus. Kyselin taannoin yhdelle uudenlaiselle kansainvälisestikin skaalattavalle palvelukeksinnölle rahoitusta Tekesistä ja sieltä sanottiin, että idea on hyvä, mutta rahaa ei periaattesta tipu kuluttajabisneksiin. Jos muuttaisin konseptin mobiilisovellukseksi, niin sitten harkittaisiin. Olen aiemmin blogeissani voimakkaasti argumentoinut vielä olevan muitakin keksintörintamia, kuin digi, mutta olen ilmeisesti väärässä.

Sain maistaa ihmisten ymmärtämättömyyttä hinnoittelusta satapäin. Yritin kesällä rekrytoida henkilöstöä matalan osaamisen hyvinvoinnin vertaistukitehtäviin. Ensimmäisellä kierroksella hakemuksia tuli satoja, mutta 10 euroa tunnilta ei tuntunut riittävän millään hyville tyypeille. Toisella ilmoituskierroksella tein kokeilun, jossa annoin hakijoille vallan päättää itse palkastaan. Ohjeistin, että skaalaamalla laskutusta työntekijä saa hinnoitella itsensä ja yksinkertaistin, että palvelun hinta on haluttu palkka noin kolminkertaisena. Käskin miettimään, että paljonko itse maksaisi omista palveluksistaan ja suhteuttamaan.

Ei se ole tyhmä, joka pyytää, mutta keskiarvoltaan yli kahdenkymmennen euron tuntipalkkapyynti oli lannistava. Kysyin muutamalta noin 30 euroa tunnilta pyytäneeltä, että maksaisitko maallikon vertaistuesta saman verran kuin esimerkiksi yli kymmenen vuotta psykologiaa opiskelleen ammattilaisen vastaanotosta? Vastattiin vain, että ei osata hahmottaa tuollaisia asioita. Totesin mielekkään hinnoittelun mahdottomaksi ja löin hanskat suosiolla tiskiin.

Ymmärrys hintojen muodostumisesta on verraton kansalaistaito. Päivittäin tuhannet puolisot joutuvat kestämään, että toinen ostaa ilmavasti satasella viidenkympin tuotteen, koska se oli tyyliin -50% kahdensadan euron alkuperäishinnasta. Toisaalta hintatietoisuus on myös hirvittävä kirous. Kyllä siinä puree hammasta, kun joutuu marketista ostamaan kahdellakymmenelläviidellä eurolla Applen eksklusiivilaturin johdon (vastaava peruspiuha n. 5€). Pätkän valmistaminen Kiinassa on todennäköisesti maksanut senttejä. Pitäkööt omena tunkkinsa.

Muistan omalta kohdaltani, että yhteiskuntaopissa opetettiin ainakin bruton ja neton ero. Tätä pitäisi vähintään vielä syventää yleisimpiin veroihin ja sivukuluihin. Jokaisen ihmisen pitäisi sisäistää laskelma yrittäjän eurosta ainakin kerran elämässään. Vaihtoehtoisesti asiaa voitaisiin rummuttaa mediassa. Kansa on nykyään todella hintatietoista käyttäessään osto- ja vertailukanavia verkossa. Jos jaksaa vertailla hintaa viidessä eri liikkeessä, niin siitä ei ole enää pitkä matka kustannustietouteen.

Jos kansa oppisi erottamaan ilman ja kohtuullisen/markkinaehtoisen voitontavoittelun toisistaan, niin voitaisiin saada paljon hyvää keskustelua aikaiseksi todellisesta halpuuttamisesta ja riistämisestä. Kerta markkinaoikeuskin päätti, että S-ryhmän bonusten keskittämistyrkytys lähes kaikilla elämän osa-alueilla ei mukamas tapa kilpailua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat