NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Kokemuksia digitaalisesta työnhausta ja työnhakualustojen arvostelua

  • Kokemuksia digitaalisesta työnhausta ja työnhakualustojen arvostelua

Massatyöttömyyden aikana kilpailu työnvälityksestä on noussut todella kovaksi. Parhaat kokemukseni nettilomakkeista ovat olleet firmoilta, joiden järjestelmät osaavat tuoda tiedot suoraan Linkedinistä tai jotka antavat jättää kentät tyhjiksi CV:n liittämistä tai Linkedin-linkkiä varten. Haen todella monenlaisia paikkoja pääsemättä aina haastatteluun asti, joten arvostan jouhevaa työnahakua, vaikka se saattaakin tarkoittaa robotin automaattiseen karsinta-algometriin joutumista.

Työnhakuportaaleista suosin niitä, jotka kasaavat kaikkien sivustojen paikat yhteen. Indeed on ihan hyvä ja toimii kännyköissäkin.

Kokeilin uusimpia kotimaisia tarjoamisalustoja työlle, joista toivotaan uusia Ubereita. Arvostelen kokemukseni ultratiiviisti ja hieman ylimalkaisesti, joten jos olette töissä kyseisissä palveluissa, niin älkää pahoittako mieltänne.

 

Pockethunt

Voit hakea anonyymisti erilaisia tehtäviä. Raivoisaa markkinointia Facebookissa. Kehittävät kuulemma jatkuvasti.

Ansaintamalli: Työnantaja maksaa ilmoituksesta, joka ei näy missään muualla.

Plussaa: Anonyymius. Kiva käyttöliittymä ja helppo käyttää.

Miinukset: Tietojaan ei voi tuoda suoraan Linkedinistä, eikä omaa valmista cv:tä voi liittää profiiliin.

Tarjonta: Suppea kaiken kaikkiaan. Koko valtakunnassa oli yhtenä hetkenä 9 paikkaa auki. Voi laajentua, jos saavat myytyä palvelua hyvin, mutta en itse ostaisi heiltä ilmoitusta

 

Treamer

Nuorten nerojen nerokas palkanmaksun byrokratian hoitava softa silpputyölle. Aivan huippu sitten, kun saavat palvelun toimimaan netissä ja kaikissa kännyköissä.

Ansaintamalli: Jokaisesta veloitetusta tunnista osuus työnantajan maksuun.

Plussaa: Tinderistä tuttu kyllä/ei käyttöliittymä.

Miinukset: Olematon tavoittavuus, koska sovellus toimii vain Applen laitteissa. Osaa hakea tiedot sosiaalisista profiileista. Käytännössä haluaisin hakea töitä mieluummin Linkedinin, kuin Facebookin profiilillani.

Tarjonta: Koko valtakunnassa 3 keikkaa tänään auki.

 

Tinki

Jari Sarasvuon lapsi, jonka beta avasi juuri. Käytännössä kilpailuttaa palveluntarjoajia. Samantyyppinen kuin Treamer, mutta rajoitetulla tarjonnalla. Esimerkiksi haluat remonttireiskan ja pyydät tarjouksia. Tinkin työntekijä valitsee työnantajalle tarjoajaehdokkaat ja saat max. 5 tarjousta.

Ansaintamalli: Vielä ilmainen. 2017 kuulemma maksulliseksi ja liittävät siihen urakonsulttipalveluita. Ylen haastatteluun sanoivat, että työtä tarjoava maksaisi esim. 5 euroa siitä, että saisi lähettää tarjouksen haluamastaan työkeikasta. Herätti valtavia epäilyksiä, koska voivat käytännössä itse tehtailla anonyymejä työpyyntöjä ja sitten sanoa kaikille tarjoajille aina, että "joku toinen" voitti. Sain esimerkiksi tarjouspyynnön pelkältä Marjukka V:ltä Helsingistä.

En varmasti käytä enää maksulliseksi muuttumisen jälkeen, ellei töitä oikeasti tule ovista ja ikkunoista.

Plussaa: Helppo ja selkeä profiili. Hieno idea.

Miinukset: Tarjoukset juoksutetaan 48:ssa tunnissa, joten sivustolla on käytävä lähes joka päivä. Miksei sivusto ole mainosrahoitteinen, kerta se pyrkii saamaan valtavasti kävijöitä päivittäin?

 

Business Fellows (beta?)

Koska kaikista halutaan nykyään tehdä yrittäjiä. Varoitus! Talentumin yrittäjille tarkoitettu kaverinetsimissivusto, jollaista olin itsekin suunnitellut, mutten keksinyt järkevää ansaintamallia. Sisältöä oli kiitettävästi, mutta suurin osa siitä oli puolivillaista ja informaatioköyhää anonyymiä rahanruinausta, joka saattoi olla ylläpidon itse tehtailemaa. Rekisteröitymisen yhteydessä on pakko tilata jonkin Talentumin lehden ilmaisjakso, jonka jälkeen tilaus jatkuu maksullisena, jos sitä ei peru. Omaa lehteäni en ole edes saanut, joten koko palvelu saattoi olla viallinen. Ehkä he tajusivat kyseisen liiketoimintamallin arveluttavuuden ajoissa.

 

Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole tehdä haittaa kyseisille yrittäjille ja ymmärrän, että kehitystyö vie aikaa. Annetaan heille siihen mahdollisuus. En vain ole tyytyväinen alan toimijoihin (enkä  muuten itse kilpaile alalla). Omien kokemusten perusteella arvioin vaikeuksien olevan tavoitettavuudessa. Miten saadaan rehellisesti tarpeeksi sisältöä, käyttäjiä ja asiakkaita heti? Koska jos niitä ei ole, niin palvelu unohdetaan heti alkupettymyksen jälkeen. Tunsin tulleeni huijatuksi annettuani valtavasti arvokasta tietoa itsestäni firmoille saamatta mitään takaisin.

Työnantajankaan näkökulmasta markkinoilla ei ole täydellistä vaihtoehtoa. Työkkäri on aliresursoitu, byrokraattinen ja joidenkin mielestä hieman vanhanaikainen. Lain mukaan kaikki työpaikat pitäisi ilmoittaa työkkärille, mutta rikkomisesta ei seuraa sanktiota. Ehdotan, että kaikki työpaikat pitäisi ilmoittaa TE-toimistoihin sakkosanktion uhalla. Voisi auttaa korkeakoulutettujen työttömyyteen, koska korkeakoulutettujen paikkoja täytetään monien mielestä liikaa verkostojen kautta. Saataisiin realistista dataa niistä paljon puhutuista piilotyöpaikoista ja hieman varoja työttömyyden hoitamiseen.

Yksityisten palveluissa tuntuu olevan ilmaa pienyritysten näkökulmasta. Monsterin ja Duunitorin työmäärältään varmasti alle 1h "premium"-ilmoitukset maksoivat jossain vaiheessa 600 euroa. Rekryfirman kautta ilmoittelu saattaa maksaa tonnin. Olin taannoin Jobillalla työhaastattelussa, jossa myyjät nauttivat 35%:n komissiota kahden tonnin blogialustan mielikuvamarkkinoinnista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat