NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Silpputyö silppuaa ihmisen. Perustulo eheyttää

  • Silpputyö silppuaa ihmisen. Perustulo eheyttää

Tulevaisuudessa kellään ei ole pysyviä työpaikkoja, eikä sitä voi estää. Kaikista tulee yrittäjiä. Työ tulee koostumaan kaikesta mahdollisesta oman osaamisen kauppaamisesta”. Näin kuvaillaan monesti mediassa työelämän tulevaisuutta merkittävien henkilöiden suilla.

Mitä epävarma toimeentulo tekee keskivertoihmiselle?

Se rikkoo ihmisen. Rikkinäisen ihmisen työtehot laskevat. Motivointikeinot eivät saa rajoittua pelotteluun. Ei voida olla kaukana totuudesta olettamalla, että alle kymmenellä prosentilla väestöstä on sellainen tausta ja stressinsietokyky, että he voivat säilyttää terveytensä olosuhteissa, joissa vuokran- tai lainanmaksukykyä ei koskaan ole taattu.

Onko kaikista yrittäjiksi?

Harva on sitä mieltä, että kaikista olisi. Valtaosa yrittäjistä elää köyhyysrajoilla, joten kysyntää ei tällä tavoin voida keinotekoisesti luoda. Ostaisitko ikinä mitään ylimääräistä, jos kuukausitulosi heittelehtisivät nollan ja kahden tuhannen välillä? Eliitin ajaman yrittäjyysbuumin tavoitteena on poliittiseen realismin kannalta saada mahdollisimman moni luopumaan vapaaehtoisesti sosiaaliturvastaan. Jujuttamalla mahdollisimman monista yrittäjiä kansaa saadaan töihin alle viiden euron tuntipalkalla ilman työmarkkinajärjestöjen kanssa painimista. Poliitikot eivät saa budjettia ja kannatusta laskematta pienyrittäjyyden edellytyksiä parannettua tarpeeksi, vaikka esimerkiksi arvonlisäveron alarajan nostaminen on toiminut monissa maissa.

Tuottavuustavoitteiden ja työhyvinvoinnin on kohdattava.

Noudattamalla johtamisteorioiden vallitsevaa jatkuvan parantamisen filosofiaa työntekijästä on saatava aina enemmän irti. Montako vuotta kestäisit, jos työtaakkasi lisääntyisi kumulatiivisesti 5% joka vuosi? Meillä on tätä menoa puolella työikäisestä väestöstä "rajoittunut" työkyky. Tämä johtaa siihen, että joko:

a) Työntekijä on kone, joka kulutetaan jatkuvilla kiristyksillä ennenaikaisesti loppuun voittojen maksimoimiseksi. Sitten vain otetaan uusi tilalle, jos edes otetaan.

b) Jatkuva parantaminen alkaa huomioimaan työhyvinvointiin investoimisen osana työelämän tehostamista. Ihmiset jaksavat ja tuottavat paremmin töissä, kun he saavat realistisia tavoitteita ja työkuormia.

Perustulo ei mukamas ole realistinen vaihtoehto

Perustulo turvaisi ihmisten elämisen. Talousviisaat mielellään väittävät, että kaikille ei voida antaa rahaa automaattisesti. Ts. Meillä ei ole resursseja antaa kaikille ihmisarvoista elämää, joten jopa perustuslain takaama työ- ja toimeentulo-osio on pelkkää idealistista sanahelinää. Motivaatioteoriat ja työttömien kepittäminen ovat tekopyhiä tilanteessa, jossa maailman varallisuus keskittyy jatkuvalla vauhdilla rikkaimman prosentin haltuun. Täyttyykö orjuuden määritelmä, jos puolet kaikesta työstämme menee eliitille ”monimutkaistetussa orjuudessa”? Havainnollistava pätkä englanniksi aiheesta: https://www.youtube.com/watch?v=o_CyMqQBO8w

Olisiko meillä käytännössä varaa esimerkiksi peruspäivärahan suuruiseen perustuloon motivoivalla veroprogressiolla, jos perustulo maksettaisiiin työnhakuehdolla nuorisotakuun päättymisestä (25v) eläkeikään? Tilastokeskuksen mukaan n. 2,5 miljoonaa ihmistä x 700€ x 12kk = n. 21 miljardia. Ei mitenkään mahdotonta, jos jostain saataisiin 10 miljardia vuodessa Suomeen kiertoon lisää rahaa. http://valtionbudjetti.fi/. Kymmenen uutta jättitehdasta/risteilijää/EU-konttoria, satatuhatta turistia ja muutama Supercellin kaltainen ihme. Pienenä maana emme voi globaalille talousjärjestelmälle mitään, mutta voimme parantaa tuottavuuttamme innoivoimalla, elvyttämällä ja leikkaamalla pragmaattisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat