NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Velallisen asemaa pitäisi parantaa ulosoton korkokatolla

  • Velallisen asemaa pitäisi parantaa ulosoton korkokatolla

Keskustelua seuranneena minulle on tullut tunne, että ihmiset päättävät syrjäytyä yhä pienempien ulosottosummien takia. Mikä järki on, että työikäiset ihmiset putoavat lopullisesti pois työelämästä vuoden tai kahden työtä vastaavien summien takia? Meillä on vakava syrjäytymistä ruokkiva ongelma, joka voitaisiin korjata sääntelyllä.

Paljonko pitäisi olla velkaa, ettei olisi mielekästä mennä enää töihin? Pienituloisella se voi olla jo 50000 tuhatta euroa, koska korot voivat helposti olla yli 500 euroa kuukaudessa.

Lainsäätäjät ovat taiteilleet linjanvetojen kanssa, jotta velkojalla olisi markkinoiden silmissä tarpeeksi suojaa ja ettei vastaavasti velkasyrjäytyminen johdannaisilmiöineen (mm. pimeä työ) räjähtäisi käsiin. Toimeentuloluukulta saa rahaa, ulosotossa on suoja-osat ja velat vanhenevat yleensä 15 vuodessa.

Velan korko on olemassa, jotta velkojalla olisi motiivi antaa luottoa ja jotta velallisella olisi motiivi takaisinmaksuun. Ulosottovelkojen korkea korko ei kuitenkaan palvele ketään, vaan pikemminkin lisää luottotappioita kannustamalla syrjäytymiseen. Luulisi, että vippikierteestä syrjäytyneet tulevat yhteiskunnalle huomattavasti kalliimmiksi, kuin velallisten motivoiva kohtelu. Miksi resurssipulan nimissä on hyväksyttävää tuomita vakavistakin rikoksista lievimmän kautta ja kuntouttavasti samalla, kun velanoton kanssa virheen tehnyt saa elinkautisen?

En kuitenkaan kannata henkilökohtaista konkurssia (kaikkien velkojen täydellistä kuolettamista pisteessä X), josta aina aika ajoin keskustellaan, koska se saattaisi jähmettää liiaksi taloutta. Välimalliksi voisi sopia ulosoton korkokatto, jossa korot säännösteltäisiin todella kohtuullisiksi. Vaikka niin, että korot eivät saisi olla vuodessa henkilön yhtä kuukausipalkkaa suurempia. Jos velka ei voi oikeasti vähentyä, niin kyse on orjuudesta ja se ei motivoi ketään.

Velallisten asemaa parantamalla luotonantajien pitäisi käyttää entistä enemmän harkintaa. Onkohan kukaan tosissaan kokeillut, että paljonko on mahdollista kerätä kerralla tavaraa, lainoja ja palveluita ennen ulosottoa? Arvelisin, että noin 200 000 euroa. Luotottaminen on tasapainoilua. Jos ihmiset pystyisivät saamaan summan, jolla voisi kadota kultaisille hiekkarannoille (aurinkoinen autokeskus nigerialaiskirje itselleen tj kröhöm), niin sitä varmaan tapahtuisi aika paljon.

Yrityspuolella konkurssikypsät yrittäjät jättävät yleensä verot ensimmäisenä maksamatta, koska julkissaatavilla on ”vain” viiden vuoden vanhenemisaika. Joku sosialisti voisi tulkita tämän hienovaraiseksi viestiksi valtiovallalta siitä, että kasinotalouden pelurin saatavat valtionelätin pikavipeistä ovat tärkeämmät, kuin hyvinvointivaltion rahoittaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat