NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Näin opiskelija tienaa viisinumeroisen summan velanoton sijaan

Uutissuomalainen uutisoi kohuhakuisesti opiskelijoista, jotka polttavat luottotietonsa välttääkseen opintolainataakan. Ennen kuin kyseenalaistamme tämän pienen joukon toiminnan järkevyyden on kysyttävä olennainen kysymys. Eikö olisikin mukavaa, jos voisit ihmisarvoiseen elämiseen riittämättömän tuen ja viisinumeroisen takaisinmaksettavan opintolainan sijaan saada tukia lähes ihmisarvoiseen elämään riittävän +-1000 euroa kuukaudessa? Tämä on mahdollista suunnitelmallisella toiminnalla. Opiskelija voi hakea toimeentulotukea, jos hänelle ei myönnetä opintolainaa. Muutoin opintolaina lasketaan järjestelmässämme (otti sitä tai ei) tuloksi. Naurettavaa. Yhtä hyvin hyvinvointivaltion pyhin tuki lapsilisä voisi olla pääosin lainaa.

 

Miten tämä toimisi?

  1. Arvioi opintojesi kesto ja vertaa sitä maksuhäiriömerkintätyyppien kestoihin ja poistumisehtoihin. Muista että toimeentulotuen saaminen vaikeutuu, jos on tienannut samana vuonna ja tileillä on rahaa. Opettele suunnittelemaan talouttasi järjestelmällisesti.

  1. Hanki luottotiedoista riippuvat välttämättömyydet, kuten liittymät ja asunto jossa varmasti pystyt asumaan maksuhäiriömerkinnän yli. Kodittomuus tutkitusti hidastaa opintojen etenemistä.

  2. Voit jättää maksamatta kännykkälaskusi. 60 päivää eräpäivästä tai 21 päivää maksukehotuksesta sovit laskuttajan tai tämän perintätoimiston kanssa, että saat maksuhäiriömerkinnän kahdeksi vuodeksi. (Ulosoton kanssa eri juttu.)

  3. Laskun voi maksaa merkinnän saatuaan heti pois välttyäkseen ylimääräisiltä koroilta ja perintäkuluilta.

  4. Haet opintotukea. Kela ei myönnä valtiontakausta ja pankki ei anna lainaa. Voilà! Olet todennäköisesti oikeutettu toimeentulotukeen, jos olet tarpeeksi köyhä, etkä ole avoliitossa tai asu vanhempiesi omistamassa asunnossa. Parisuhdeasioissa kannattaa hahmottaa, että avopuolisoillakin on tukien suhteen nykyään elatusvelvollisuus ja että kämppisten parisuhteettomuuden todistaminen on mielivaltaisuuden varassa.

  5. On suositeltavaa huomioida, että toimeentulotukiasiakkaana rahaa ei voi jättää pahan päivän varalle esimerkiksi pyykinpesukoneen tai tietokoneen hajoamista varten. Muuten tukileikkuri heiluu. Legendojen mukaan jotkut operoivat siksi valtaosin käteisellä.

  6. Nauti köyhäilystä ilman velkaa. Koska olet toimeentuloloukussa ja palkkatyö ei kannata, niin voit käyttää kilpailuetuasi panostamalla arvosanoihin ja kehittää työmarkkinoiden joustavuutta entisestään tarjoutumalla palkattomaksi harjoittelijaksi alasi nimekkäimpiin firmoihin. Täytyyhän sitä työkokemusta saada. Ja jos saa jalan kunnolla oven väliin, niin voi siirtyä kutistuvaan veronmaksajien leiriin. Tiedosta, että kohtuullisilla uhrauksilla ja riskinotolla säästät ja vielä lisäksi tienaat viisinumeroisen summan, mikä voi tehdä yhteensä alasi keskiverron vuosipalkan verran. Valmistumisen jälkeinen työtilannekin varmasti stressaa vähemmän ilman velkataakkaa.

Kannattaa huomioida, että ilman turvaverkkoja, kuten mahdollisuutta palata maitojunalla kotiin tai läheisiltä saatavia ”käteislainoja” tuilla eläminen on aina riskaabelia, koska elämä annetaan virkamiehen käsiin. En voisi itse käyttää tätä keinoa, koska olen moraalisesti estollinen henkilö, jo suhteellisen pitkällä opinnoissani, avoliitossa ja alalla, jolla jotkin työnantajat edellyttävät luottotietoja.

Yllä oleva lista on provokaatio ja akateeminen kuriositeetti - ei kehotus toimia. Haluan korostaa sosiaaliturvamme loukkuisuutta ja valuvikaisuutta, jossa vapaamatkustaminen voittaa itsensä kehittämisen. Esimerkiksi ammattikouluista työttömiksi valmistuneilla on kivuliasta lähteä opiskelemaan lisää. Alanvaihtajille säädös samantasoisen tutkinnon tuettomuudesta on puhdasta idiotismia nopeasti muuttuvassa maailmassa. Avopuolison elatusvelvollisuus sinkkuunnuttaa lapsikatoista maata entisestään. Yrittämisestä tai tienaamisesta (tulorajat) rankaistaan ja ylipäätänsä siitä, että yrittää vastata työelämän kiristyneisiin vaatimuksiin tullakseen toimivaksi osaksi yhteiskuntaa.

Yksinkertaisimmat opiskelijan sosiaaliturvan muutokset olisivat, että opintolainaa ei laskettaisi toimeentulotukea haettaessa tuloksi, tulorajat poistettaisiin ja että ennen avioliittoa olisi mahdollista pitää omalla ilmoituksella talous kumppanin taloudesta erillisenä. Uskon, että johdannaisvaikutukset voittaisivat budjettiloven jo keskipitkällä aikavälillä. Puhumattakaan perustulosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat