NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Vastustatko nykypolitiikkaa? Anna miinusääni kuntavaaleissa

Kuntavaalien ennakkoäänestäminen on alkanut. Kuntavaaleissa äänestetään demokratian kannalta hieman kyseenalaisesta vaalitavasta johtuen puoluetta, vaikka äänestyspäätös tehdään henkilön perusteella. Tilanne ei  osalla paikkakunnista tosin ole yhtä paha, kuin eduskuntavaaleissa, joissa valta keskittyy lähes täysin puheenjohtajalle ja tämän lähipiirille. Muutamien kaupunkien pormestarivaaleilla yritetään saada aikaiseksi henkilövaaleja ja vastakkainasettelua äänestäjäkunnan aktivoimiseksi, mutta se vasta onkin kaukana demokratiasta, kun halutaan antaa kuva, että kaikkivaltias pormestari tulee jatkossa suurena johtajana päättämään kaikesta.

 

Miten osoittaa tyytymättömyyttä antamalla miinusmerkkinen ääni?

  1. Pitää äänestää. Hyväosaiset äänestävät suhteessa hurjasti enemmän, kuin huono-osaiset. Jättämällä äänestämättä hyväosaiset saavat suhteellisesti enemmän, kuin oman yhden äänensä.

  2. Älä äänestä isoja puolueita, koska ääni menee puolueelle – ei ehdokkaallesi. Älä varsinkaan sorru julkisuudesta tuttuihin ääniharaviin tai kauniisiin kasvoihin. Ei ole mitään väliä, mitä isojen puolueiden ehdokkaat sanovat, koska vain kabinettien avainhenkilöt päättävät puolueen suunnan.

  3. Äänestä pienryhmittymää tai sitoutumatonta ehdokasta, jonka et arvioi menevän vaaleissa läpi. Itse äänestän vain oman viiteryhmäni ehdokkaita, jotka eivät voi mielestäni voittaa vaaleissa. Siten haittaan korruptoituneita ja yhteiskunnan asiat politiikan alttarille hylänneitä vallanpitäjiä. Äänestämällä häviäjää kannatat ehdokasta, joka tarkoittaa sanomaansa ja voisi voittaessaan jopa pitää vaalilupauksensa. Tästä saa myös moraalisen oikeuden kritisoida poliittista tilannetta, koska on äänestänyt todellista poliittista oppositiota.

  4. Mieti mikä asia on sinulle tärkein. Kuntaliitoksista johtuen yhdistyneillä paikkakunnilla ei ole mitään järkeä äänestää naapuripitäjän tyyppiä, koska kuntaliitosalueilla taistellaan keskityskiiman ja resurssipulan takia vähenevistä palveluista kynsin ja hampain. Asiat päätetään lautakunnissa ja tietyn alan ihmiset hakeutuvat usein oman alansa päätöselimiin. Tampereella ovat kuulemani mukaan kaikki koulut yhtä lukuunottamatta homeessa. Olen itse kärsinyt valtaisasti homeesta, joten siksi annan ääneni opettajalle, jolla on ammatilliset/kollegiaaliset paineet tehdä asialle jotakin. Tein kaikki mahdolliset vaalikoneet löytääkseni henkilön, joka olisi edes 70% samoilla linjoilla. Jos tuntuu, että ketään sopivaa ei ole, niin voi silti äänestää oman alueensa varmaa häviäjää tehdäkseen kiusaa suurille puolueille.

 

Miksi kuntavaalit ja isot puolueet ällöttävät?

Ehdokasmäärät ovat laskevassa trendissä. Laskentatavasta johtuen puolueet haluavat mahdollisimman paljon ehdokkaita mahdollisimman laajoista kohderyhmistä ollakseen keskustalaisia yleispuolueita. Muutoin on vaikeaa saada yli 20%:n kannatusta. Esimerkiksi Kokoomukselle olisi päässyt ehdokkaaksi nimelliseen 200€ hintaan. Puolueelle on aivan sama, että onko mitään mahdollisuuksia päästä edes varavaltuuteksi, koska puolue ei ota mitään riskejä. Toivovat toki ehdokkaan olevan jotain tiettyä houkuttelevaa kohderyhmää. Valtaosa tuo ainakin itsensä, oman äitinsä ja pari muuta. Muutoin kokkareilla oli ihan okei ehdokassoppari, mutta huonosti muotoiltu. Kaikista tulevista hallitustehtävä- ja hallinnointipalkkioista on annettava puolet puolueelle määrittämättömälle ajalle tulevaisuuteen. Eivät olleet rajanneet sitä tarkasti poliittisiin nimityksiin, vaikka sitä siinä erittäin todennäköisesti tarkoitettiin. Tuollainen vähän häiritsee sellaista, joka haluaisi tehdä yrityksissä hallitusammattilaisen töitä.

Puolueväki tekee kevyen taustatarkistuksen, jotta toimittajat eivät pääsisi härnäämään uutisarvoltaan arvottomilla yleistyksillä ”perussuomalainen sanoi sitä ja tätä rasistista blogissaan vuonna 2005” tai ”Kokoomuksella ehdokkaana petoksista kuuluisa autovaras”. Näissä ei ole mitään muuta kuin kohuarvoa ennen, kuin kyseenalainen henkilö törttöilee luottamustehtävissään.Monia potentiaalisia ehdokkaita varmasti myös pelottaa ajojahtikulttuuri. Liityin yhdessä vaiheessa kokkareihin saadakseni etua ja verkostoja, mutta vaikutus oli päinvastainen voimakkaan yleistämisen takia. Kohtasin jatkuvaa halveksuntaa ja syrjintää, koska olin mukamas porvari samalla kun kirjoittelin esimerkiksi sosiaaliturvan lisäämisestä. Mukamas kaikki persut ovat rasisteja, vasemmistolaiset aiheuttavat ongelmia työpaikoilla, kristillinen on himouskovainen ja vihreät ovat fillaroivia ituhippejä. Liberaalipuolue esimerkiksi kiinnosti, mutta kiinnostukseni lopahti, koska viskipuoluemenneisyyden leima yhden asian alkoholipolitiikan puolueena on sietämätön. Ryhmien avulla mielikuvien yleistäminen on ihmismielelle luontaista, mutta naurettavaa, koska jokainen on kuitenkin yksilö.

Lisäksi vaalilupaukset ovat menneet aivan överiksi. Vas. ”Terveydenhoitomaksut poistetaan” Kok. ”Päivähoitomaksut poistetaan” Sd "Leikkaukset perutaan” ja huippuna ultrapopulistinen De Grönä ”Kaikkea ihanaa kaikille vasemmalta oikealle!”. Persuilta ei sentään ole tullut enää näitä Halla-ahon ”Kaikki mamut tuupataan Itämereen, jos äänestät meitä” päiväunia.

Jos olisin Helsingistä, niin äänestäisin liberaalien Amos Aholaa. Hänellä on ollut hyviä juttuja US:ssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat