NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Kehitetään eläinsuojelua ja sen rahoitusta

Katselimme Houstonin eläinpoliiseja ja siinä oli muutama asia, joista voitaisiin ottaa Suomessa mallia. Siippani on innokas eläinsuojelija ja olemme omassa kaupunkilähiössämmekin törmänneet kyseenalaiseen käytökseen.

Keski-ikäinen nainen paini maassa ja hakkasi saksanpaimenkoiraansa bussipysäkillä. Poliisilinja kommentoi, että ei kiinnosta lähettää partiota paikalle, koska on tärkeämpääkin tekemistä. Ts. poliisilla ei välttämättä olisi resursseja tai motivaatiota hoitaa eläinsuojeluasioita, mikäli ne täysin poliisille annettaisiin. Poliisithan ovat tutkitusti pääsääntöisesti kovista arvoista tunnettuja perussuomalaisia ja kokoomuslaisia. Joku voisi provosoivasti ajatella, että juoppojen kuskailu on tärkeämpää, kuin eläinten hyvinvointi.

Olemme olleet mukana kissojen ensikotitoiminnassa. Suomessa on valtavasti ihmisiä, joilla ei ole taloudellisia tai terveydellisiä edellytyksiä pitää eläimiä. Muistan yhden parikymppisen tuttavan, joka oli hamstrannut viisi paria erilajisia otuksia yksiöönsä samalla kun oli päätymässä eläkkeelle mielenterveysongelmista. Tai uusavuttoman teiniavoparin, joka oli hankkinut eritteistä räjähtäneeseen kaksioonsa niin paljon eläimiä, että naisen äiti oli joutunut tekemään intervention. En kannatta kuitenkaan linnatuomioita ja kuritushuonetta, kuten kovan linjan eläinfanaatikot. Tehokkaampi tapa olisi huostaanotot mahdollisuudella kieltää eläinten pitäminen, unohtamatta raskaita taloudellisia sanktioita. Maatilojen ja tarhaamojen oloista puhutaan Suomessa paljon. Taloudellisten ja kiinnijäämisen riskien pitäisi olla niin kovat, että olisi taloudellisesti järkevämpää pitää huolta eläimistä.

Ystäväni yritti saada kissan laiminlyönnistä sanktioita tai huostaanottoa naapureilleen, jotka pitivät kaupungissa ulkokissaa. Kissan tassut olivat kamalassa kunnossa paleltumavammoista ja se sujahteli tilaisuuden tullen naapuruston asuntoihin päästäkseen syömään ja lämpimään. Asiaa piti ajaa kunnan eläinlääkärin kautta, mutta lukuisten yhteenottojen ja viestien jälkeen minkäänlaista yhteyttä ei saatu aikaiseksi. Kuukauden pommittamisen jälkeen todettiin, että eläinlääkäri ehkä joskus, mikäli ehtii, jos ehtii, tuskin ehtii hamassa tulevaisuudessa käy paikalla, eikä todennäköisesti toimi silloinkaan. Tilanteelle ei voitu mitään.

Päättäjät sanoisivat, että ei meillä olisi varaa pitää mitään ”eläintarkastajia”. Hallitus ja vihreä oppositio on linjannut, että haittaveroja voidaan aina nostaa. Rahoitus voitaisiin osittain saada lemmikkihaittaverojen kautta, koska lemmikit ovat merkittäviä hiilijalanjälkijä. Koira vastaa kuulemma katumaasturia ja radiosta kuului, että Suomessa on eniten koiria suhteessa ihmisiin. Kävisi varmaan EU:lle ja saataisiin päästöjenvastaisissa toimenpidelaskelmissa lisää viivan alle. Jospa lemmikkiruokiin lyötäisiin haittavero veronkannon optimoimiseksi, kun koiraveronkanto ei kuulemma toimi. Muutenkin Suomessa keskustelu stasimeiningistä räjähtää, mikäli joku älyää ehdottaa ilmiantolinjoja viranomaisille.

Eläinpoliiseissa poliisien kanssa yhteistyötä tekevä valvontaorganisaatio ilmeisesti rahoittaa toimintaansa osittain siviilikanteista saatavilla rahoilla. Toimisikohan Suomessa? Eläimiä kaltoin kohdellut joutuisi hävittyään siviilijutun maksamaan valtaisat hoitokulut huostaanotetuista eläimistä. Esimerkiksi kymmeniä koiria ja kissoja pitänyt pariskunta tuhottiin käytännössä täysin huostaanoton eläinlääkärilaskulla.

Kohdellaan edes eläimiä paremmin, kuin toisiamme.

Ps. Oikeasti siippani vain haluaa isona eläinpoliisiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat