NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Sote-uudistus pitää kaataa. Tässä vaihtoehtoja tilalle.

Meidän on aivan turha myllätä terveydenhuoltojärjestelmäämme, koska se on jo yksi maailman parhaista. Digitalisaatiota voi kehittää ja hallintoa voi vähentää, sekä keskittää ilman maakuntiakin. Markkinatalous ei sovi terveydenhuoltoon, koska meille ei syntyisi toimivia markkinoita.

 

Pääongelma on edelleen, että pieni vähemmistö kuluttaa valtaosan sote-rahoista. Olen kuullut kentältä tapauksista, joissa yksi münchhausen pystyy lamauttamaan ajanvarausjärjestelmän kokonaan taikka rutinoituneista senioreista, jotka käyvät päivittäin lievittämässä yksinäisyyttään polilla. Jos näiden ihmisten hoidontarpeenarviointia järkeistettäisiin ja/tai heidät saataisiin maksamaan palveluista käytön mukaan, niin mitään sotea ei tarvittaisi.

 

Muun väestön osalta pitäisi uudistaa THL:n(kin) noteeraama sairaustodistuskäytäntö. Keskivertoflunssapotilaat rasittavat järjestelmää suunnattomasti, vaikka ainoa hyöty käynnistä on sairaustodistus. Tilanne harvemmin vaatii aitoa ammattilaisen konsultaatiota, vaan perustuu byrokratiaan. Onneksi omailmoitus on käytäntönä yleistynyt voimakkaasti ja työmarkkinaosapuoletkin ovat suosineet sitä.

 

Lääkäri on tärkein osa hoitoketjua. Siitä ei päästä yli, eikä ympäri. Yksityisen terveydenhuollon tehokkuusluku on 1 lääkäri per 1 muu työntekijä ja julkisella se on 1 lääkäri per 7 muuta. Jos julkinen sektori onnistuisi hallintoa tehostamalla parantamaan suhdelukuaan, niin sotea ei taaskaan tarvittaisi. Esimerkiksi kuntaliitoskehityksellä ja kuntayhtymillä on onnistuttu karsimaan päällekkäisiä toimintoja. Tuloksia on kritisoitu laajalti, mutta tällä kertaa voitaisiin kokeilla ottaa lääkärit pois johtamasta näitä projekteja ja ottaa johtamisammattilaisia tilalle. Kukaan on tuskin ikinä lähtenyt lääkikseen tullakseen johtajaksi.

 

Käsipareja suorittavasta työstä ei kuitenkaan voi mielestäni missään nimessä enää vähentää. Suurimmat lisätehot saataisiin toimivista tietojärjelmistä (Hetemäenkin mielestä), mutta Suomessa julkiset tietojärjestelmäprojektit jostain syystä epäonnistuvat usein. Digitaalinen vaipanvaihto ei myöskään kuulosta kovin realistiselta.

 

Kielitaitoisia lääkäreitä ei käytännössä ole tarpeeksi. Lääkäripula voitaisiin ratkaista käyttöönottamalla ulkomailla käytetty apulaislääkärimalli. Mallissa parasta on, että hoitoonpääsy helpottuisi merkittävästi - sama mitä valinnanvapausuudistuksella haetaan. Mielekästä olisi myös, että lahjakkaimmat sairaanhoitajat voisivat edetä urallaan ja alan hierarkkisuutta disruptoitaisiin. Samoja asioita tavoitelleessa reseptihoitajakokeilussa on ollut omat ongelmansa, eikä sen käyttöönotto ole ollut tarpeeksi laajaa.

 

Tässä vain muutama vaihtoehto rikkinäisen soten haastajiksi. Päättäjien täytyy hahmottaa, että sotessa on huomattavasti enemmän menetettävää, kuin voitettavaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat