NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Elätkö sinäkin kuplassa? Sanoja uusille abiturienteille

Yhteiskuntamme arvot ovat koventuneet. Julkisessa keskustelussa yhä useampi uskoo "valintojen maailmaan", jossa huono-osaisuus on ihmisen omaa syytä ja menestys omaa erinomaisuutta. Toisaalta olen tavannut paljon ihmisiä, jotka ulkoistavat ongelmansa ja syyttävät kaikesta muita ja yhteiskunnan rakenteita. Molemmat näkökulmat ovat mustavalkoisia.

Kokemusteni perusteella uskallan väittää, että valintojen maailmaan uskovat ne ihmiset, joilla ei ole ollut tarpeeksi vastoinkäymisiä omassa elämässään. Valintojen maailma on kupla, joka vain odottaa puhkaisua.

Abiturienttina halusin pelata lentopalloa niin pitkälle kuin pääsen. Parhaimmillani olin leirillä, jolta rekrytoitiin miesten maajoukkuepelaajia. Sitten vammauduin, koska satuin menemään armeijaan kuten kaikki muutkin. Vuosien pallottelut vedettiin viemäristä alas. En valinnut vammautua. En voinut ennakoida vammautumista. Näen edelleen unia pelaamisesta ja herään surullisena.

"Kaikilla meillä on rajoitteemme" sanoi edustaja Koski televisiossa monisairaalle työttömälle lainaten Disneyn pupukonstaapeli Judy Hoppsia. Fraasin opetus on, että esteet pitää yrittää voittaa. Missä kulkee tarpeeksi yrittämisen raja? Kuinka paljon on inhimillistä jaksaa valita omin voimin? Koska saa jäädä tuleen makaamaan?

Minä en lannistunut täysin, vaan opiskelin ja tein töitä. En ollut kovinkaan menestyksekäs pääsykokeissa tai työnhaussa. Välillä lannistuin, mutta tukiverkkoni kesti. Minulla oli apua. Kenttätöissä olen nähnyt, että ilman verkkoa lässähtää maahan. Ongelmat ylisukupolvistuvat. Ihmiset tavallaan monistuvat ajan saatossa. Ongelmaiset versovat lisää ongelmaisia ja menestyvät ajautuvat omiin kupliinsa levittäen menestystä ympärilleen.

Pohjoismainen hyvinvointivaltion menestys perustuu tähän kerrannaisvaikutukseen, jossa pitämällä mahdollisimman moni mukana mahdollisimman moni jakaa mahdollisimman paljon hyvää ympärilleen.

 

Pidetään huolta toisistamme ja puhkaistaan kuplat.

 

Niku Hinkka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat