NikuHinkka Se joka tekee itsestään madon, ei myöhemmin saa valittaa, jos häntä poljetaan. (Immanuel Kant)

Saatavuuden rajoittaminen on vanhentunutta päihdepolitiikkaa

Kotimaisessa päihdekeskutelussa on vedottu kautta aikain hintaan ja saatavuuteen "ainoina realistisina" keinoina päihdepolitiikan harjoittamisessa. Vaalikoneiden kuuma kysymys aiheesta on: Pitäisikö viinit ja/tai väkevät alkoholit päästää ruokakauppoihin?

Alkoholin saatavuuden rajoittaminen on menettänyt merkitystään kansainvälisessä 24/7 internet-yhteiskunnassa, jossa huumeiden saatavuus lieveilmiöineen uhkaa hukuttaa poliisivoimat alleen.

Hinnan merkitys on ylikorostunut. Vahvat oluet ja lonkerot eivät lisänneet kulutusta, koska ne ovat suhteessa kalliimpia. 15% enemmän alkoholia nosti hintaa selvästi isommalla prosentilla. Edullisin mahdollinen keskiolut on edelleen ruokakauppojen tärkeimpiä sisäänheittotuotteita.

Ennustan, että n. 6-7 euron 0,7l viinipullojen (n. 6 annosta alkoholia) helpompi saatavuus todennäköisesti lisäisi alkoholiongelmia ja kulutusta. Mitä jos kaupat alkaisivatkin kilpailemaan 5,99e sisäänheittoviineillä? Hintarajoituspyrkimyksen toimimiseksi alimman hinnan olisi oltava vähintään samassa annoshintaluokassa, kuin vahvoissa oluissa.

Saatavuuden rajoittaminen ei enää toimi toivotulla tavalla. Vilkkaan alkoholikeskustelun lomassa pitäisi tarttua myös nousevien ongelmien torjumiseen. Päihdepositiivinen kulttuuri ei ole kadonnut, vaan uuden polven riskiryhmä on siirtymässä mm. kannabikseen ja amfetamiinivalmisteisiin.

Puolisoni on tehnyt päihdetyötä ja itse työskentelen nuorten syrjäytymisen vastaisen taistelun kärkihankkeessa. Kentältä on havaittavissa, että päihdeongelma on yhä harvemmin enää ongelmien juurisyy. Kaikilla elämän osa-alueilla koventuneen kilpailun aiheuttama epätasa-arvo on kaiken takana. Yhteiskunnallinen murros ja leikkaukset ovat osuneet suomalaisiin matteus-efektin kumulatiivisella voimalla. Vaikeimmin torjuttavaksi ilmiöksi on muodostumassa ylisukupolvisuus.

Sen sijaan, että kinattaisiin vielä vuosia alkoholin saatavuudesta ongelmien aiheuttajana meidän tulisi keskityttyä päihdekulttuurin muutokseen ja osattomuuden ennaltaehkäisyyn.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Alkossa näyttäisi olevan Pirkka viiniä joidenka hinnat ovat pilvessä. Tuoko on tuleva hintojen linja kun kauppojen hyllyistä on saatavilla viinitkin.

Pirkka Grand Prestige Champagne Brut (42,49 €), Pirkka Barolo Riservalle 2011 (29,48 €),
Pirkka Amarone della Valpolicella Classico 2012 (37,49€)

https://www.iltalehti.fi/viinikellari/a/3de6da62-d...

Toimituksen poiminnat